~~~~~~~~~~Rock & Roll~~~~~~~~~~

Rock-'n-roll (ook wel rock-'n'-roll of voluit rock and roll) is een muziek- en dansstijl die in de jaren 1950-60 in de Verenigde Staten opkwam.

 

Kenmerken

Als muziekstijl is het een stijl in de popmuziek waarin vooral gebruik wordt gemaakt van zang (vaak meerstemmig), elektrische gitaren, saxofoon (in de beginjaren) en drumstel.

Een kenmerkend facet is de sterke afterbeat (op de tweede en vierde tel in een 4/4-maat). Het combineert invloeden uit boogiewoogie, jazz, r&b, folk, gospel, country en blues.

Etymologie

Men gaat ervan uit dat de Amerikaanse diskjockey Alan Freed degene was die de term rock-'n'-roll voor het eerst gebruikte in zijn radioprogramma om de nieuwe muzieksoort aan te duiden. Hij ontleende de naam aan het nummer "My Baby Rocks Me with one Steady Roll". De naam werd in elk geval in 1947 al gebruikt en moet al in de jaren 1920 zijn opgedoken in het 'slang' van de zwarte Amerikanen: de term stond toen voor de geslachtsdaad.

De eerste keer dat de term rock-n-roll gebruikt werd in een lied was in het nummer The Camp Meeting Jubilee uit 1916. In dat lied hoor je de tekst: "We've been rockin' an' rolling in your arms / Rockin' and rolling in your arms / In the arms of Moses."

 

Geschiedenis

De eerste rock-'n-rollnummers werden opgenomen door Afro-Amerikaanse artiesten zoals Chuck Berry. Over het algemeen wordt Rocket 88 (een type auto van het merk Oldsmobile) van Jackie Brenston and his Delta Cats, opgenomen op 3 maart 1951, beschouwd als de eerste echte rock-'n-rollplaat. Het nummer staat op naam van Jackie Brenston, maar Ike Turner is de werkelijke componist en met zijn band The Kings of Rhythm tevens de werkelijke uitvoerende. De bekendste artiest uit de beginjaren was echter de blanke Bill Haley, die western swing met countrymuziek dacht te verbinden en zo bij een muzieksoort uitkwam die vooral de jongeren scheen te begeesteren. Door de film Round Up of Rhythm uit 1954 (de eerste rock-'n-rollfilm) en de bekendere film Rock Around the Clock uit 1956 werd deze muziek wereldberoemd. Dezelfde song was eveneens de soundtrack voor de film Blackboard Jungle (1955), over ruige tieners die hun school in een New Yorkse achterbuurt op stelten zetten, totdat een idealistische leraar hen weer wat zelfrespect bijbrengt door op hun pluspunten in te spelen.

Chuck Berry en Little Richard waren onder de eerste artiesten die hun rock-'n-rollnummers zelf schreven. De bekendste en meest populaire artiesten waren Bill Haley en Elvis Presley. Chuck Berry schreef teksten die zowel zwarte als blanke jongeren aanspraken. Zijn gitaarspel zou toonaangevend worden voor andere gitaristen in de popmuziek. Andere belangrijke namen zijn Bo Diddley, Fats Domino en Jerry Lee Lewis.

(bron Wikipedia)                        voor meer info klik op afbeelding


Elvis Aaron Presley was een Amerikaans zanger en acteur. Hij wordt vaak The King of Rock and Roll of kortweg The King genoemd en geldt als een van de meest significante culturele iconen van de twintigste eeuw. Wikipedia
                                 klik op de naam voor homepage

artist from the 50's


   (klik op het logo voor homepage)

The Wieners is een Nederlandse vintage rock-'n-roll band die werd opgericht in 2005. Het trio brengt authentieke vertolkingen van 1950s muziek, en werd bekend door hun 'tributes to' Buddy Holly en The Everly Brothers. Wikipedia
Actief sinds: 2005

   Them Lewis Boys

 

Een Rock'n Roll band die heerlijke R&R nummers ten gehoren brengt net als Jerry Lee Lewis met een pianoplayer die er de vaart wel in weet te krijgen bij iedereen.

 (klik op de banner voor meer)


voor kleding,dansacademy,verhuur auto's,inboedels, etc.klik op afbeeldingen


Rock&Roll kleding - Heuvel Geldrop
Rock&Roll kleding - Heuvel Geldrop

Boogie Academy-Geldrop
Boogie Academy-Geldrop

Joey's Fifties Rent is de ultieme retro-shop voor al uw Americana artikelen
Joey's Fifties Rent is de ultieme retro-shop voor al uw Americana artikelen

                                           Joey's Fifties Rent is de ultieme retro-shop

                                                       voor al uw Americana artikelen