~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

gebeurtenissen uit de zestiger jaren

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


https://nl.wikipedia.org/wiki/1960-1969    de zestiger jaren van wikipedia


  moord op JFK Kennedy

 

Het volledige verhaal rond de moord

                (bron:wikipedia)

 

           (klik op de afbeelding)


De oorlog in Vietnam of Tweede Indochinese Oorlog, in het Westen meestal aangeduid als Vietnamoorlog en binnen Vietnam Amerikaanse Oorlog genoemd, was een oorlog tussen het op de Verenigde Staten georiënteerde Zuid-Vietnam en het op de Sovjet-Unie en China georiënteerde Noord-Vietnam. De oorlog volgde op de Eerste Indochinese Oorlog (in Vietnam 'Franse Oorlog' genoemd) en duurde van 1 november 1955 tot 30 april 1975. De strijd speelde zich voornamelijk af in Vietnam, hoewel er ook gevochten werd in de grensgebieden van Laos (Laotiaanse Burgeroorlog) en Cambodja (Cambodjaanse Burgeroorlog). (bron:wikipedia)

 

                                           (voor meer info klik op afbeelding)


Eerste bemande maanlanding Apollo 11

Apollo 11 was de missie van het Apolloprogramma die voor het eerst mensen op de Maan zette. De bemanning van de Apollo 11 bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins.

 

President John F. Kennedy drukte op 25 mei 1961 zijn wens als volgt uit om binnen afzienbare tijd mensen op de Maan te laten landen: "I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth."Vertaald in het Nederlands: "Ik geloof dat deze natie zich moet verplichten om het doel te bereiken om, voordat dit decennium voorbij is, een mens op de Maan te laten landen en hem veilig terug te brengen naar de Aarde".(bron Wikipedia)
                                            (klik voor meer info op de afbeelding) 

               WOODSTOCK

   3days of Peace & Music 1969

    (klik voor info op afbeelding)

 

 

    officiële website Woodstock:

     http://www.woodstock.com/

 


Provo

was een beweging die midden jaren zestig in Nederland ontstond en na twee jaar werd opgeheven. Provo werd in mei 1965 opgericht door onder meer Roel van Duijn (filosoof), Rob Stolk (drukker), Luud Schimmelpennink (uitvinder) en Hans Metz. In de zomer van 1965 sloten de provo's zich aan bij de happenings van Robert Jasper Grootveld (kunstenaar) op het Spui in Amsterdam.

(bron Wikipedia)

 

     (voor meer info klik op afbeelding)


    mode in de 60er jaren

Wat damesmode betreft, kenden de jaren ‘60 een ware opsplitsing. De dameskleding uit de vroege jaren ‘60 leek sterk op die van de late jaren ‘50, en was weinig vernieuwend. De meeste vrouwen hielden nog trouw vast aan de elegante A-lijn rokken, tailleriemen en witte handschoentjes.

Halverwege de jaren ‘60 ontstond er toch een ingrijpende verandering in het modebeeld. Hoewel de roklengte sinds de jaren ‘20 onveranderd is gebleven, werd halverwege de jaren ‘60 dan toch de minirok geïntroduceerd. Het was in het begin even wennen, maar al gauw ontstond er een ware run op de korte rokjes en jurkjes.

                                               (voor meer info klik op afbeelding)